Szent Mihály Plébánia, Szeged-Szentmihály, Palánta utca 2.

„Engedjétek hozzám a gyermekeket…”

Plébániai fenntartású Családi Napközi Szeged-Szentmihályon

Aki hétköznap délelőtt vagy kora délután a szeged-szentmihályi plébánián jár, vidám kis társaságot talál a Közösségi Ház termeiben. Itt működik ugyanis a Palánta Családi Napközi három csoporttal: a kisdedtől a kiskamasz-korúakig mindenki otthonra találhat.

A családi napközi egy olyan gyermekellátási forma, ahol csoportonként legfeljebb 7 gyermek napközbeni felügyeletét szakképzett nevelők látják el 20 hetes kortól 14 éves korig. Nem bölcsőde, nem óvoda, nem iskolai napközi, hanem annál jóval családiasabb közösség, ahol igazán van alkalom figyelembe venni a gyermekek egyéni igényeit. Ugyanakkor munkahelyteremtő lehetõség is, hiszen a sokgyermekes édesanyáknak is van esélyük visszatérni a munka világába (akár úgy, hogy ide jó szívvel beadhatják gyermeküket, míg dolgozni mennek, akár, hogy ilyen intézményben nyernek gondozói munkát).

Plébániánk fenntartásában működõ Palánta Családi Napközink története visszanyúlik a 2008-as házszentelési időszakra. Plébánosként a helyi családokat felkeresve megláttam annak igényét, hogy az egykorú gyerekek találkozzanak, barátkozzanak egymással. Már akkor ugyanis előre vetült annak baljós árnyéka, hogy a helyi nyolcosztályos iskola bezárásával a lakóközösség alvófaluvá válhat. Ennek ellensúlyozására a hitoktatók vezetésével szombatonként játékos foglalkozásokra hívtuk az iskoláskorúakat. A következõ tanévben, amikortól már a kisiskolások is ingázni kényszerültek, minden hétköznap délután tanulószobai foglalkozásra, korrepetálásra vártuk a városi iskolából hazatérőket. Ezt követően, a családlátogatások alkalmával annak igénye is felmerült, hogy akik a helyi óvodába helyhiány miatt vagy asztmás betegségük miatt nem nyertek elhelyezést, azok számára a plébánia épületében nyissunk családi napközit. A működési engedély megszerzése sok energiát felemésztett ugyan, de 2009 õszétől hivatalosan is megnyithattuk a kapukat, 2010 januárjától pedig a gyermekekre járó normatív támogatást is megkaptuk, aminek segítségével az addig önkéntes munkát végzőket munkaviszony alapján alkalmazhatjuk.

A kiindulási pont tehát a helyi lakóközösség igénye, amihez pedig a megfelelő pedagógusok, családanyák megtalálása könnyen adódott. Azóta kicsiny, barátságos csoportokban tanulgatják az apróságok az együttélés szabályait, önfeledten játszanak, képzett pedagógusok fejlesztő szeretete neveli õket. A közösséghez szoktatáshoz ideális intézménynek bizonyul a családi napközi, ugyanakkor nemcsak a gyermeknek jó ez, hanem a szülőnek is, hiszen például egy újabb kistestvér érkezésekor vagy alkalmi munka végzésekor valamennyire tehermentesíti is a családot, ha gyermekük naponta néhány órát megbízható közösségben tölthet.

Az elmúlt két évre hálásan tekintek vissza, hiszen az igények felismerése és a továbblépések szüntelen követték egymást. A két induló csoport után idén – a növekvő igények miatt – a harmadikat is létre hívtuk. Az 1-3 illetve a 3-5 évesek egésznapos felügyeletet és foglalkoztatást kaphatnak, étkezéssel és pihentető kisalvással. Az iskolás korúak a városi iskolából hazautazva, betérnek a plébániára, hogy ott szakszerű felügyelettel és segítőkkel elkészítsék házi feladataikat, majd – amíg a szülők haza nem térnek munkájukból – szabadidejükben társas- és mozgásos játékokkal családias légkörben töltsék idejüket.

Igazán nagyszerű munkatársakra leltem, akikre bátran rábízom a napi teendőket. Örömteli látnom nap mint nap a gyerekek egyéni és közösségbe illeszkedõ fejlődését. Az idejáró gyerekek és szüleik életre szólóan átérezhetik, hogy az Egyházban otthonra lelhetnek.

A Szeged-Szentmihály, Palánta utcában működő Palánta Családi Napközink sajátossága a légúti betegségekkel küzdő gyermekek befogadása és gyógyulásuk elősegítése. Ennek érdekében Székelyföld Parajd sóbányájából teherautókkal 2,5 tonna sót (500 db 5 kg-os sótéglát) hozattunk, hogy a gyógyulás érdekében ne kelljen messzire utazni, hanem a szépen kialakított száraz sószoba elõnyeit minden rászoruló a plébánián is élvezhesse. Minálunk a test és lélek egyaránt gyógyul Isten segítségével.

A fenntartó képviseletében Dr. Thorday Attila, plébános
Érdeklõdni lehet a 20/770 0670 telefonszámonA Palánta Családi Napköziről szóló írás PDF formátuma letölthető innen


vonal